Hoe vieren we dierendag dit jaar?

Author picture Paulien

Dierendag is ooit in het leven geroepen door de Dierenbescherming om dierenrechten onder de aandacht te brengen. De dag werd in 1929 op 4 oktober uitgeroepen: de sterfdag van Fransiscus, een heilige met een grote liefde voor dieren en de natuur. Onze dieren kunnen natuurlijk zelf niet op de kalender kijken, maar toch geven we nog steeds  op vier oktober onze eigen huisdieren wat extra's. Maar je kunt méér doen dan alleen een traktatie geven:

1: Goede doelen
Je eigen dieren worden natuurlijk elke dag verwend, maar niet alle dieren hebben zoveel geluk. Dierendag is een mooie aanleiding om iets te doen voor goede doelen. Je kunt bijvoorbeeld iets doneren aan je plaatselijke asiel of een andere stichting die opkomt voor de rechten van dieren.  Sommige stichtingen hebben ook een open dag. Zoek eens op of er bij jou in de buurt evenementen worden georganiseerd, op veel kinderboerderijen zijn er vaak leuke activiteiten.

2: Maak zelf je dierensnack
Als variatie op de traditionele dierendagsnack, kun je ook zelf ook gaan koken voor je dieren: ook leuk om samen met de kinderen te doen! Op internet zijn er talloze recepten te vinden voor gezonde honden- en kattensnacks. Natuurlijk geef je die zelfgemaakte traktatie niet zomaar: veel dieren vinden het heerlijk om voor hun traktatie te werken. Voor een echt leuke ervaring voor je hond of kat verstop je de snacks in een voerbal voor extra speelplezier. De meeste honden vinden spoorzoekertje geweldig. Je kunt een geurspoort maken in het bos zodat hij echt achter z'n prooi moet 'aanjagen'.

3: Vegadagje
Ben je toch aan het kokkerellen? Maak een overheerlijke vegetarisch maaltijd voor jezelf! Dierendag is een mooie aanleiding om eens een dagje vlees te laten staan. Wie weet bevalt het goed en hou je de vleesvrije dag er wel in? Steeds meer Nederlanders zijn flexitariër en wisselen hun maaltijden af tussen vlees, vegetarisch, en biologisch eten. Hartstikke goed!

4: Erop uit!
De meeste dieren vinden het allerleukste om erop uit te gaan. Bovendien is lichaamsbeweging hartstikke goed voor je huisdier. Zoek samen met je hond eens een nieuw loslooptgebied op. Afwisseling stimuleert ook voor je hond lichaam en geest! Zet je kat in beweging met een nieuw speeltje, laat hem achter een hengel aansjezen bijvoorbeeld. En heb je een binnenkat? Sommige katten vinden het fijn om te worden uitgelaten! In de dierenhandel kun je speciale kattentuigjes kopen. Laat je goed informeren zodat je wandelavontuur voor zowel jou als je kat een feestje wordt.

5: Boost je Pawshake profiel
Ga oppassen op dieren in je buurt! Zowel mens als dier kun je een groot plezier doen door af en toe je favoriete buurthond extra uit te laten, op katten te passen of knaagdieren op te vangen. Dus zet je pawshakeprofiel eens flink in de schijnwerpers!. Geef je pagina een boost door er mooie foto's op te plaatsen van jou en je favoriete dieren. Beschrijf uitgebreid wat je motivatie is om te petsitten en waar jij als dierenvriend goed in bent. Ben jij de perfecte dogwalker? Of meer een kattenfluisteraar? Misschien ben je wel gek op konijnen of goed met aquaria? Maak wat moois van jouw unieke profiel, en deel je 'm social media. Laat je omgeving op Facebook, Twitter of Pinterest zien wat jij voor hun dieren kunt betekenen. Reken maar dat jij daar iemand blij mee zult maken!

Vrolijke dierendag allemaal!